22 Ağustos 2009 Cumartesi

Yukarıkoçlu'nun Peyniri

Yukarıkoçlu'nun peyniri ünlüdür. Çarşamba günleri Alaçam pazarında en pahalıya satılan peynirler Yukarıkoçlu peynirleridir.

Aşağıdaki bilginin kaynağını belirleyemedim, ama internette belki yüzlerce sitede mevcut. Artun Ünsal'ın Yapı Kredi Yayınları arasında yayınlanaö "Süt Uyuyunca: Türkiye Peynirleri" adlı kitabından alıntı olabileceğini düşünüyorum, ama doğrulamış değilim. Doğrulayamadığım bir husus da Yukarıkoçlu peynirine verilen "çiğ kesik" adı. Ne ninem rahmetli Satı Zengin'den ne de halen yaşayan hiç bir Yukarıkoçlu'ludan bu adı işittiğim vaki değildir.

'ÇİĞ KESİK' PEYNİRİ

Samsun'da, daha çok Alaçam ve çevresindeki yaylalarda yetişen koyunların sütünden çiğ olarak yapılan ve 'çiğ kesik' olarak bilinen peynirler için birçok ilden özel siparişler alınıyor.İlçe merkezinden yaklaşık 950 metre rakımda bulunan Yukarıkoçlu köyü yaylasında beslenen koyunların sütünden yapılan çiğ kesik peynirlerin kendine özgü yapılış tarzı ve tadı bulunuyor. Çiğ kesik peynirinin lezzeti, yaylalarda, başta kekik olmak üzere birçok türde otla beslenen koyunlardan elde edilen sütten geliyor. Çiğ kesik peyniri için yurt içi ve yurt dışından siparişler geldiği belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder