9 Aralık 2009 Çarşamba
Nokul
Sadece Yukarıkoçlu'ya değil tüm Samsun havalisine özgü bir lezzettir nokul. Nokulsuz bayram düşünülemez.
Nasıl yapılır?
İşte tariflerden bir tarif:
1 yumurta, 1/2 su bardağı yoğurt, 1/2 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı su, 1/2 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz, 4-5 su bardağı kadar un yoğurularak yarım saat kadar oda ısısında bekletilir. Hamur 3-4 parçaya bölünerek elde edilen pözüler okloç ile açılır. Yağ teleği (modern zamanlarda fırça) yardımıyla tüm yüzey sıvı yağla yağlanır. Önce toz şeker serpiştirilir, ardından ince ceviz ve/veya kuru üzüm hamurun her yanına dökülür. Hamur sarılarak elde edilen uzun rulo 3 parmak kalınlığında kesilip yağlanmış fırın tepsisine bitişik nizamda dizilir. Nokulların üzerine yumurta sarısı sürülür ve pişirilir. Soğuyuca afiyetle yenir. Fotograftaki sofrada olduğu gibi yanında bir de üzüm hoşafı olursa yemeye doyum olmaz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder